The issue

The city of Meppel is extending into a sensitive cultural landscape. A district half the size of the current city will be developed in the next 25 years. The plan needs to be respectful to the landscape, well connected with the city and produce a finished result in every phase.

Our statement

In New-Peat Lands everybody will live at a meadow, creating a district where city and landscape slide into each other.

Our solution

The typical cultivation pattern of the landscape is the base for the urban plan. Instead of the usual complete filling, we introduce an alternative civil engineering method. Thus we can retain all ditches, as base for both the urban water system and the development framework. Build-up parcels are alternated with agricultural meadow zones. Three distinct ribbons further elaborate the framework. Large-scale recreational facilities and a finely meshed network of paths join the city to the new district and the landscape.

Data
Client: City of Meppel
Location: Meppel, The Netherlands
Area: 737 ha.
Year: 2003-2005
Status: Ratified
Partners: OKRA landscape architects, Tauw environmental consultants, Goudappel Coffeng traffic engineers

 

More information? Click:

Nieuwveense Landen_Project Documentation

Nieuwveense Landen_Process & Scenario Game

Nieuwveense Landen_Master Plan Summary

or the pdf-icon at the bottom of this page.

The issue

The village is threatened to be submerges by the advancing city. The new extensions need to strengthen the village identity, setting it apart from the city.

Our statement

The village atmosphere is in essence an organically grown, small-scale urban fabric. Visually dominated by green and the surrounding landscape. And mixed use is knitted together with a strong social cohesion.

Our solution

Vistas and routes connect the new neighbourhoods to the landscape and to the village centre. The street profiles are diverse, with a mix of housing types and staggering fronts. Little squares, public gardens and small fields contribute to the informal atmosphere. A centre for the mentally disabled is incorporated and maintains the public gardens. Parking is kept out of view on the brick-paved roads. People, houses and green dominate the image, not cars, although they are functionally fully included. Sustainability aspect like stormwater retention and local energy production are also integrated.

Data
Client: Koopmans Projects, with City of Deventer
Location: Schalkhaar, The Netherlands
Area: 17.5 ha.
Year: 2005-2007
Status: Ratified, Under construction
Budget: € 6.0 million (public space)
Partners: Bentvelsen Fleer Architects & Urban Planners, OKRA landscape architects

 

More information? Click:

Schalkhaar_Project Documentation

or the pdf-icon at the bottom of this page.

The issue

The centre of town is deteriorating and loosing costumers. Retrofitting the urban structure needs to enforce its economical competition power.

Our statement

The centre needs to be made livelier: draw, house and keep people. People attract more people and that keeps business running.

Our solution

The strategy focuses on creating more atmospheres to experience, adding people and enhancing physical connections. The centre amenities (shops, events, services) are more clearly zoned around the historical central street. Adding small squares, parks and alleys, places to sit and stray, diversifies network of public spaces. Improving the connections with the surrounding neighbourhoods increases the natural flow of people through the centre. Adding dwellings diversifies the centre and increases the basic volume of public, improving liveliness and the attraction of other people.

Data
Client: City of Hoogeveen
Location: Hoogeveen, The Netherlands
Area: 23.1 ha.
Year: 2007-2009
Status: Ratified
Partners: OKRA landscape architects, attuned with joining centre parts by Soeters Architects and Atelier Dutch Urban Planners.

 

More information? Click:

Hoogeveen Centre_Project Documentation

or the pdf-icon at the bottom of this page.

The issue

The National Government aspires to put this area on the UNESCO World Heritage list. Therefore the archaeological values in the landscape need to be protected. Economical detriments need to be compensated within the landscape itself.

Our statement

The two historical layers, now blurred into each other, need to become separately readable. This opens up a whole new world of economical potentials.

Our solution

First we research the possibilities to protect the archaeology. Interactive with all stakeholders, we attune the archaeological ambitions to the acceptable level of new developments. With the outcome, we design a landscape framework, clarifying the rational land-claim. This hosts a set of story lines, illuminating the archaeology. Together they create a clear structure for adding wind turbines, increase recreational attraction and additional income, and thus free up space for the desired archaeological protection.

Data
Client: Province of Flevoland, with Lelystad City, Dronten Council, Farmers Coop. Swifterbant
Location: Flevoland, The Netherlands
Area: 38.2 km2
Year: 2003-2004
Status: Ratified
Partners: OKRA landscape architects

 

More information? Click:

Swifterbant_Project Documentation Swifterbant_Process & Scenario Game

or the pdf-icon at the bottom of this page.

Development plan for reinforcing the coast to sustain sea-level rises and improve economic and spatial quality of the seaside town.

 

Data
Client: Waterboard Rijnland, with National Government, Province of Zuid Holland, Katwijk Council
Location: Katwijk aan Zee, The Netherlands
Area: 57 ha.
Year: 2008-2010
Status: Ratified, under construction
Partners: Arcadis consultancy, OKRA landscape architects, Alkyon water engineers

 

More information? Click:

Paper Coastal Resilience

Coast Reinforcement Katwijk_Project Documentation

Coast Reinforcement Katwijk_Process & Scenario Game

or the pdf-icons at the bottom of this page.

The issue

On this 19th century harbour peninsula, the terrain of a big harbour company is going to be turned into housing. On the edge with the old neighbourhood a park is planned. This park needs to become the glue between the two quarters.

Our statement

This park has to be designed as the warm, cosy and lively living room of the neighbourhood, in contrast with the open, rough harbours surrounding the peninsula.

Our solution

We see a clear conflict between the wish-list, budget and surface in the brief. So we first play a scenario game with all stakeholders, community included, to clear up the brief. With the results we design a park that is both green and active. Colourful, with seasonal effects in the planting, to take delight in and talk about. Multifunctional paved and sunken sport-fields form an active centre and gathering place. Additional seats and functions through the park give various grounds to sit down, watch and meet other park users.

Data
Client: City of Rotterdam
Location: Rotterdam, The Netherlands
Area: 2.4 ha.
Year: 2001-2005
Status: Constructed
Budget: € 1.5 million
Partners: OKRA landscape architects

 

 

 

 

 

 

 

More information? Click:

Kaap Park_Project Documentation

or the pdf-icon at the bottom of this page.

The issue

Typically small-town extensions are small generic city extensions. They are blind to the town’s characteristics, killing its identity. This extension needs to reinforce and repair the town’s spatial quality.

Our statement

To strengthen the town’s character, the parcelling of the landscape has to be the base for the developments structure. Spatial principles derived from the organically grown village have to be the base for the design.

Our solution

The design is based on the long-stretched parcelling of the landscape. Two parallel streets open up the building plots. Trees and protruding alignments give reason to little deviations in the street profile, creating an organically grown appearance and slowing down traffic naturally. Plots for individual owner-builders and small-scale developments are strategically mixed, providing architectural structure. A green zone in the middle creates a communal area and a vista to the landscape. Rules for a changing building line instigate collaboration between the new residents, creating a neighbourhood community already before they start to build and live here.

Data
Client: City of Meppel
Location: Nijeveen, The Netherlands
Area: 6.2 ha.
Year: 2003-2009
Status: Ratified, Constructed
Budget: €1.3 million (public space)
Partners: OKRA landscape architects, DAAD architects, B+O architects, SKA architects

 


The issue

The park suffers from vandalism, pollution and unsafety. Private used areas are all fenced off, leaving the park heavily fragmented. Nobody feels responsible for the left over public space. Now there is budget for a partial renovation.

Our statement

The central focus of this park should be free green space for everybody to use and open to the whole neighbourhood. Fixed uses gather around this free space.

Our solution

Despite the tight schedule, we decide to make a master plan first, to determine with the whole community the aims for the park. Decided is that all vulnerable functions need to be fenced off. We gather them in one, specially designed fence. This fence opens up over tens of meters on all sides. In- and outside flow into each other when the park is open. For the public part we design a strong framework, of a meadow surrounded by low flowering planting and a walk-around, all with many triggers to play, sit and meet.

Data
Client: Sub-Council Feijenoord, with City of Rotterdam
Location: Rotterdam, The Netherlands
Area: 5.7 ha.
Year: 1999-2005
Status: Constructed
Budget: € 8.1 million (w/o market)
Partners: OKRA landscape architects

 

More information? Click:

Afrikaander Square_Project Documentation

or the pdf-icon at the bottom of this page.

The issue

This unique medieval landscape of national cultural importance is gradually consumed by the surrounding cities. The province, three councils and water-board together commissioned a development-plan for the next 20 years.

Our statement

To preserve this extraordinary landscape, a new relation between cities and landscape, between ‘citizens’ and ‘farmers’ is needed.

Our solution

Together with stakeholders and rural communities we have developed a plan that brings cities and landscape in contact again. The cities transform their backsides into green fronts, viewing to the landscape. Recreational networks and rural programs invite the citizens into the landscape, making them allies in the preservation. Each party is made responsible for specific follow-up projects, keeping each other attentive.

Data
Client: Province of Overijssel, with Zwolle City, Kampen City, Zwartewaterland Council, Waterboard Groot Salland
Location: Overijssel, The Netherlands
Area: 99.8 km2
Year: 2001-2003
Status: Ratified
Partners: Dolte Town Planning, OKRA landscape architects

 

More information? Click:

Mastenbroek_Project Documentation

or the pdf-icon at the bottom of this page.

The issue

The city of Ede is improving and enlarging its town centre. Tail-piece of the operation is the renewal of its 3 main squares: the market square, church square and town hall square.

Our statement

The 3 squares represent the economic, religious and political heart of the city. Their design should not only make them important public meeting places, but also connect the centre to its cultural roots, in history and the landscape.

Our solution

The city evolved out of a village with a strong connection to the landscape. The 3 squares are designed as a sequence of spaces on the natural slope: from stony and urban at the bottom, rising to soft and part of the landscape. Every square is composed around their typical centre program, with its own atmosphere and triggers for community use. The market and town hall square are positioned along the town centres ring-road. They are also made into centre entrances, inviting passers-by to stop and enjoy the centre.

Data
Client: City of Ede
Location: Ede, The Netherlands
Area: 2.7 ha. (1.0 / 0.5 / 1.2 ha.)
Year: 2002-2008
Status: Competition winner, Constructed
Budget: € 5.9 million
Partners: OKRA landscape architects, Auke de Vries (artist)

 

 

 

 

 

 

 

More information? Click:

Ede Centre_Project Documentation

or the pdf-icon at the bottom of this page.