Master plan for reconnecting the city to the river. The river is the origin of the city, but now the city is hidden behind walls and dikes. The river forelands are unkept and under used. The plan turns this part of the city into the multifunctional, multi atmosphere leisurely centre of the wider region.

Data
Client: City of Tiel
Location: Tiel, The Netherlands
Area: 215 ha.
Year: 2006
Status: Ratified
Partners: OKRA landscape architects, SAB urban planners

 

 

Master plan, schematic design public space and guide lines for further plan development for the transformation of a historical industrial area into a new vibrant multifunctional city district.

 

Data
Client: City of Hengelo, project office Hart van Zuid
Location: Hengelo, The Netherlands
Area: 56 ha.
Year: 1999-2004
Status: Ratified, under construction
Partners: Dolte town planning, OKRA landscape architects

 

 

 

 

 

 

More information? Click:

wOnder_Heart of South_Doc_150dpi

or the pdf-icon at the bottom of this page.

The issue

The city of Meppel is extending into a sensitive cultural landscape. A district half the size of the current city will be developed in the next 25 years. The plan needs to be respectful to the landscape, well connected with the city and produce a finished result in every phase.

Our statement

In New-Peat Lands everybody will live at a meadow, creating a district where city and landscape slide into each other.

Our solution

The typical cultivation pattern of the landscape is the base for the urban plan. Instead of the usual complete filling, we introduce an alternative civil engineering method. Thus we can retain all ditches, as base for both the urban water system and the development framework. Build-up parcels are alternated with agricultural meadow zones. Three distinct ribbons further elaborate the framework. Large-scale recreational facilities and a finely meshed network of paths join the city to the new district and the landscape.

Data
Client: City of Meppel
Location: Meppel, The Netherlands
Area: 737 ha.
Year: 2003-2005
Status: Ratified
Partners: OKRA landscape architects, Tauw environmental consultants, Goudappel Coffeng traffic engineers

 

More information? Click:

Nieuwveense Landen_Project Documentation

Nieuwveense Landen_Process & Scenario Game

Nieuwveense Landen_Master Plan Summary

or the pdf-icon at the bottom of this page.

The issue

The village is threatened to be submerges by the advancing city. The new extensions need to strengthen the village identity, setting it apart from the city.

Our statement

The village atmosphere is in essence an organically grown, small-scale urban fabric. Visually dominated by green and the surrounding landscape. And mixed use is knitted together with a strong social cohesion.

Our solution

Vistas and routes connect the new neighbourhoods to the landscape and to the village centre. The street profiles are diverse, with a mix of housing types and staggering fronts. Little squares, public gardens and small fields contribute to the informal atmosphere. A centre for the mentally disabled is incorporated and maintains the public gardens. Parking is kept out of view on the brick-paved roads. People, houses and green dominate the image, not cars, although they are functionally fully included. Sustainability aspect like stormwater retention and local energy production are also integrated.

Data
Client: Koopmans Projects, with City of Deventer
Location: Schalkhaar, The Netherlands
Area: 17.5 ha.
Year: 2005-2007
Status: Ratified, Under construction
Budget: € 6.0 million (public space)
Partners: Bentvelsen Fleer Architects & Urban Planners, OKRA landscape architects

 

More information? Click:

Schalkhaar_Project Documentation

or the pdf-icon at the bottom of this page.

The issue

Normal industrial parks are often messy areas. Not very representational. This new site had to have a better spatial quality. One that improves the reputation of the businesses.

Our statement

To achieve a representative industrial park, the public space has to be quality carrier, not the individual plots. They should be liberated from spatial planning restrictions.

Our solution

We concentrate all available public space in a central park. The park accommodates facilities for lunchtime, relaxing and water buffering. It also accompanies the main road, which gives access to the surrounding ‘business chambers’. Public walls around these chambers provide a high quality setting for the public space. At the same time they create spatial freedom for the individual plots. Two routes connect the park with the existing town. This produces new routes between sport grounds, train station and residential neighbourhoods. The industrial site becomes meaningful to the whole town.

Data
Client: Council Haarlemmermeer
Location: Nieuw Vennep, The Netherlands
Area: 54.6 ha.
Year: 1998-1999
Status: Ratified, Contructed
Partners: Advin consultancy & engineers, OKRA landscape architects, Feekes architects

The issue

A former military base is going to be transformed in a multifunctional urban area. The plan has to combine different forms of dwellings, small-scale workspaces, a variety of urban facilities and a new city park.

Our statement

The people of Limos will all be living and working in a park. The park flows through and around the building blocks, undisturbed by parking and into the adjoining neighbourhood.

Our solution

On the site the landscape slopes down into the city. New building blocks are moved forward, like visitors, adding eyes to the park. The natural slope is used to slide car parking under the blocks. Wooden decks cover the parking, creating semi-public courtyards. The monumental barracks buildings more down the slope are turned into dwellings and workspaces. All have front doors to the park or communal courts. Trees continue in the adjoining streets, connecting the neighbourhood to the park and landscape.

Data
Client: Matser project developing, with City of Nijmegen
Location: Nijmegen, The Netherlands
Area: 14.4 ha. / Park 9 ha.
Year: 2000-2005
Status: Competition winner, Constructed
Budget: € 2.5 million (Park)
Partners: ZZ+P architects, Braaksma&Roos architects, OKRA landscape architects

 

More information? Click:

Limos_Project Documentation

or the pdf-icon at the bottom of this page.

The issue

Typically small-town extensions are small generic city extensions. They are blind to the town’s characteristics, killing its identity. This extension needs to reinforce and repair the town’s spatial quality.

Our statement

To strengthen the town’s character, the parcelling of the landscape has to be the base for the developments structure. Spatial principles derived from the organically grown village have to be the base for the design.

Our solution

The design is based on the long-stretched parcelling of the landscape. Two parallel streets open up the building plots. Trees and protruding alignments give reason to little deviations in the street profile, creating an organically grown appearance and slowing down traffic naturally. Plots for individual owner-builders and small-scale developments are strategically mixed, providing architectural structure. A green zone in the middle creates a communal area and a vista to the landscape. Rules for a changing building line instigate collaboration between the new residents, creating a neighbourhood community already before they start to build and live here.

Data
Client: City of Meppel
Location: Nijeveen, The Netherlands
Area: 6.2 ha.
Year: 2003-2009
Status: Ratified, Constructed
Budget: €1.3 million (public space)
Partners: OKRA landscape architects, DAAD architects, B+O architects, SKA architects

 


Urban plan and design public space for new industrial area, combining all buildings into a solar power plant and water machine.

Data
Client: Distriport Noord Holland developers
Location: Koggenland, The Netherlands
Area: 161 ha.
Year: 2009-2010
Status: Ratified
Partners: OKRA landscape architects, BRO consultants

 

More information? Click:

Distriport_Project Documentation

or the pdf-icon at the bottom of this page.

New urban concept for high density housing in forests, developed for the National government. Application and differentiation of the forest living concept on an existing forest in connection to a new residential district.

Data
Client: National Government / City of Almere
Location: Breda / Almere, The Netherlands
Area: 58 ha. (study) / 90 ha. (pilot)
Year: 1999-2002
Status: Ratified and published
Partners: OKRA landscape architects, Milanovic Urban Design

 

More information? Click:

New Forest Living_Project Documentation

or the pdf-icon at the bottom of this page.