The issue

The village is threatened to be submerges by the advancing city. The new extensions need to strengthen the village identity, setting it apart from the city.

Our statement

The village atmosphere is in essence an organically grown, small-scale urban fabric. Visually dominated by green and the surrounding landscape. And mixed use is knitted together with a strong social cohesion.

Our solution

Vistas and routes connect the new neighbourhoods to the landscape and to the village centre. The street profiles are diverse, with a mix of housing types and staggering fronts. Little squares, public gardens and small fields contribute to the informal atmosphere. A centre for the mentally disabled is incorporated and maintains the public gardens. Parking is kept out of view on the brick-paved roads. People, houses and green dominate the image, not cars, although they are functionally fully included. Sustainability aspect like stormwater retention and local energy production are also integrated.

Data
Client: Koopmans Projects, with City of Deventer
Location: Schalkhaar, The Netherlands
Area: 17.5 ha.
Year: 2005-2007
Status: Ratified, Under construction
Budget: € 6.0 million (public space)
Partners: Bentvelsen Fleer Architects & Urban Planners, OKRA landscape architects

 

More information? Click:

Schalkhaar_Project Documentation

or the pdf-icon at the bottom of this page.

Design for the public space around 2.1 km arterial road between a new residential area and the existing town.

 

Data
Client: Council of Haarlemmermeer
Location: Nieuw Vennep, The Netherlands
Area: 22 ha.
Year: 1996-1999
Status: Constructed
Partners: OKRA landscape architects

 

 

 

 

 

 

More information? Click:

Nieuwerkerkertocht_Project Documentation

or the pdf-icon at the bottom of this page.

Development plan for reinforcing the coast to sustain sea-level rises and improve economic and spatial quality of the seaside town.

 

Data
Client: Waterboard Rijnland, with National Government, Province of Zuid Holland, Katwijk Council
Location: Katwijk aan Zee, The Netherlands
Area: 57 ha.
Year: 2008-2010
Status: Ratified, under construction
Partners: Arcadis consultancy, OKRA landscape architects, Alkyon water engineers

 

More information? Click:

Paper Coastal Resilience

Coast Reinforcement Katwijk_Project Documentation

Coast Reinforcement Katwijk_Process & Scenario Game

or the pdf-icons at the bottom of this page.

The issue

On this 19th century harbour peninsula, the terrain of a big harbour company is going to be turned into housing. On the edge with the old neighbourhood a park is planned. This park needs to become the glue between the two quarters.

Our statement

This park has to be designed as the warm, cosy and lively living room of the neighbourhood, in contrast with the open, rough harbours surrounding the peninsula.

Our solution

We see a clear conflict between the wish-list, budget and surface in the brief. So we first play a scenario game with all stakeholders, community included, to clear up the brief. With the results we design a park that is both green and active. Colourful, with seasonal effects in the planting, to take delight in and talk about. Multifunctional paved and sunken sport-fields form an active centre and gathering place. Additional seats and functions through the park give various grounds to sit down, watch and meet other park users.

Data
Client: City of Rotterdam
Location: Rotterdam, The Netherlands
Area: 2.4 ha.
Year: 2001-2005
Status: Constructed
Budget: € 1.5 million
Partners: OKRA landscape architects

 

 

 

 

 

 

 

More information? Click:

Kaap Park_Project Documentation

or the pdf-icon at the bottom of this page.

Design and construction documents for wet and dry ecological linking zones.

 

Data
Client: Council of Haarlemmermeer
Location: Haarlemmermeer, The Netherlands
Area: 2.4 km1
Year: 1994-1998
Status: 1.3 km1 constructed
Partners: OKRA landscape architects

 

More information? Click:

Ecological Zones Cruquius_project documentation

or the pdf-icon at the bottom of this page.

The issue

For 300 years the cathedral square has been the trauma of the city. It is depressing and inhospitable, but the community is incapable to deal with changing it. A process of revealing the 2000-year history of the square should change the citizens’ perception. Marking the roman castellum wall is the first physical intervention, a test case for the whole operation.

Our statement

The mysterious referring to hidden pasts of the marking makes people curious, amazed and keep them intrigued, also when they pass it daily.

Our solution

History is a great inspiration. The original wall lies buried 4 meter below the surface. Its ruins were overgrown by woods in the middle ages. We design the marking with the exact measurements of the wall. Rusty corten steel refers to the soil and woods. The engraving shows map fragments of the boarders of the Roman Empire. Once an hour fog and green light rises from the marking, like a wall in mysterious swamp forest. On special days of the year the colour changes, adding to the festivity and keeping people surprised.

Data
Client: Domplein 2013 Foundation
Location: Utrecht, The Netherlands
Area: 149 m1
Year: 2006-2010
Status: Competition winner, Constructed
Budget: € 1.1 million
Partners: OKRA landscape architects, Rots Maatwerk

 

More information? Click:

Dom Square_Project Documentation

or the pdf-icon at the bottom of this page.

The issue

Typically small-town extensions are small generic city extensions. They are blind to the town’s characteristics, killing its identity. This extension needs to reinforce and repair the town’s spatial quality.

Our statement

To strengthen the town’s character, the parcelling of the landscape has to be the base for the developments structure. Spatial principles derived from the organically grown village have to be the base for the design.

Our solution

The design is based on the long-stretched parcelling of the landscape. Two parallel streets open up the building plots. Trees and protruding alignments give reason to little deviations in the street profile, creating an organically grown appearance and slowing down traffic naturally. Plots for individual owner-builders and small-scale developments are strategically mixed, providing architectural structure. A green zone in the middle creates a communal area and a vista to the landscape. Rules for a changing building line instigate collaboration between the new residents, creating a neighbourhood community already before they start to build and live here.

Data
Client: City of Meppel
Location: Nijeveen, The Netherlands
Area: 6.2 ha.
Year: 2003-2009
Status: Ratified, Constructed
Budget: €1.3 million (public space)
Partners: OKRA landscape architects, DAAD architects, B+O architects, SKA architects

 


Design for a new neighbourhood park to connect existing and new housing in an old part of the city.

 

Data
Client: City of Amersfoort
Location: Amersfoort, The Netherlands
Area: 1.4 ha.
Year: 2008-2011
Status: Constructed
Budget: € 1.0 million
Partners: OKRA landscape architects

 

More information? Click:

Caspar van Wittel Park_Project Documentation

or the pdf-icon at the bottom of this page.

The issue

The park suffers from vandalism, pollution and unsafety. Private used areas are all fenced off, leaving the park heavily fragmented. Nobody feels responsible for the left over public space. Now there is budget for a partial renovation.

Our statement

The central focus of this park should be free green space for everybody to use and open to the whole neighbourhood. Fixed uses gather around this free space.

Our solution

Despite the tight schedule, we decide to make a master plan first, to determine with the whole community the aims for the park. Decided is that all vulnerable functions need to be fenced off. We gather them in one, specially designed fence. This fence opens up over tens of meters on all sides. In- and outside flow into each other when the park is open. For the public part we design a strong framework, of a meadow surrounded by low flowering planting and a walk-around, all with many triggers to play, sit and meet.

Data
Client: Sub-Council Feijenoord, with City of Rotterdam
Location: Rotterdam, The Netherlands
Area: 5.7 ha.
Year: 1999-2005
Status: Constructed
Budget: € 8.1 million (w/o market)
Partners: OKRA landscape architects

 

More information? Click:

Afrikaander Square_Project Documentation

or the pdf-icon at the bottom of this page.

The issue

The city of Ede is improving and enlarging its town centre. Tail-piece of the operation is the renewal of its 3 main squares: the market square, church square and town hall square.

Our statement

The 3 squares represent the economic, religious and political heart of the city. Their design should not only make them important public meeting places, but also connect the centre to its cultural roots, in history and the landscape.

Our solution

The city evolved out of a village with a strong connection to the landscape. The 3 squares are designed as a sequence of spaces on the natural slope: from stony and urban at the bottom, rising to soft and part of the landscape. Every square is composed around their typical centre program, with its own atmosphere and triggers for community use. The market and town hall square are positioned along the town centres ring-road. They are also made into centre entrances, inviting passers-by to stop and enjoy the centre.

Data
Client: City of Ede
Location: Ede, The Netherlands
Area: 2.7 ha. (1.0 / 0.5 / 1.2 ha.)
Year: 2002-2008
Status: Competition winner, Constructed
Budget: € 5.9 million
Partners: OKRA landscape architects, Auke de Vries (artist)

 

 

 

 

 

 

 

More information? Click:

Ede Centre_Project Documentation

or the pdf-icon at the bottom of this page.